Trafik Sigortasında Yeni Dönem

Türkiye Sigorta Birliği, trafik sigortası poliçelerinin sonlandırılması ile ilgili duyurusunu yayınladı. Bu duyuruya göre; sigorta şirketine ulaştırılan sigorta priminin bir limiti olacak ve bu primin belli bir miktarını acente komisyonuna iletilecek.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB), Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası’nda poliçelerin sonlandırılmasına yönelik değişiklikler  10 Ağustos’ta 29084 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Yönetmelik dahilinde belirlenen yeni uygulamaya göre teminat limitleri ve niteliklerinin aynı olan araçlar sınıflandırılarak 4 kategoriye indirgendi ve bulunan mevcut tablo üzerinde iyileştirmelere gidildi.

Yapılan yeni uygulamayla değişikliğin poliçe tanzim süreci üzerinde bir etkisinin olup olmadığı aracın vasıf ve poliçe düzenlemeleri gibi detaylar sigorta şirketlerinin kontrolü ve sorumluluğunda olduğu belirtildi.

Yönetmelikte geçen Trafik Sigortası Poliçesinin Sonlandırılmasına İlişkin Esaslar başlıklı geçici 9. Maddenin 1.fıkrasında belirtildi buna göre ise sigorta poliçesinin ilgili düzenleme çerçevesinde son verilmesi durumunda, sigorta şirketlerine ulaştırılan sigorta priminini  13 TL’den az olamayacağı ve bu primin 10 TL’sinin sigorta acente komisyonu olarak tahakkuk ettirileceği açıklamasında bulunuldu.

Yönetmelikte geçen bu yeni madde uyarunca asgari prim uygulaması geçerli sigorta poliçelerinin sonlandırılması halinde geçerli olup, sigorta başlama tarihinden önce düzenlenen sigorta poliçe tekiflerini içerisine almayacağı belirtildi. Sigorta başlama tarihinden önce düzenlenen poliçeler ile teklifleri kapsamayacağı ifade edildi.

Trafik Sigortasında Araç Tanımına Yönelik Değişiklik

Trafik sigortası ile ilgili bir diğer değişiklik de araç tanımı ile ilgiliydi. Bu konudaki detaylara ‘’Araç Tanımı Trafik Sigortasını Etki Eder mi?’’ başlıklı yazımızda yer vermiştik ancak özetle; Trafik sigortalı (Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında) araç sahiplerine destek ve yanlış bilgi sebebi ile zarara uğramalarına engel olacak uygulama ile trafik sigortası yaptırırken araç tanımının hatalı değerlendirilmesi, yanlış teminata poliçe tanzim edilmesi, trafik sigortasına sahip sürücünün menfaatine zarar veremeyecek.

Trafik sigortası poliçesinde olması gereken doğru teminat geçerli olacak. Tüm araç sahipleri için geçerli olan trafik sigortasında; araç bilgilerinin hatalı girildiği poliçelerin sigorta sahibini zarara uğratmasının önüne geçildi. Resmi Gazete’de de yürürlüğe giren maddeden sonra mevcut olan poliçeler, herhangi bir işleme herek kalmadan geçerliliğini koruyor olacak.

Siz de farklı yönetmelikle değişen, gelişen trafik sigortası hizmeti için zaman kaybetmeyin, sigorta bilincinin oluşturulmasına da katkıda bulunun.